Harian Utusan Malaysia Beritakan Lima WNI Tewas Terbakar Di Kedah

Kuala Lumpur – Lima Warga Negara Indonesia (WNI) tewas terbakar dalam musibah kebakaran yg menghanguskan empat buah rumah di Kampung Sungai Gelugor, Taman Petani Jaya, Sungai Petani, Kedah, Selasa malam.

Sebagaimana diberitakan Utusan Malaysia, api berkobar demikian cepat menyebabkan saksi termasuk tetangga tak bisa menyelamatkan korban dalam kejadian kira-kira pukul 03.30 pagi dini hari.

Tragedi tersebut turut mengakibatkan seorang korban terbakar 70 persen yg kemudian dihantar ke Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH) buat dirawat sedangkan lebih 20 orang penghuni berhasil menyelamatkan diri.

Lima korban yg meninggal adalah pasangan suami isteri Mat Holil Tubat, (40) dan istrinya Ume (30) serta kenalan mereka merupakan dua lelaki Habi (30), Misbah Hul Anwar (19) dan seorang perempuan Tabiyah (40).

Sementara korban yg terbakar dikenali sebagai Samsul (40) yg yaitu suami kepada Tabiyah.

Pasangan suami isteri Samsul dan Tabiyah bersama seorang anak lelaki mereka, Hassan (17), yg selamat dalam kejadian itu rencananya mulai pulang ke Indonesia pada pukul 15.00 petang Rabu ini.

Tetangga korban Jamil Tikan (60) menyampaikan saat kejadian dia sedang bersiap-siap bagi menunaikan sholat sunah kira-kira pukul 03.00 pagi sebelum terdengar bunyi bising di luar rumah.

“Saya selalu keluar dan nampak rumah tetangga yg terletak bersebelahan terbakar dengan hebat dan mendengar jeritan meminta tolong dari penghuni rumah itu. Saya berlari berkeliling rumah tetangga tapi tak tahu lokasi korban berada dan cuma terdengar mereka menjerit. Jamil tolong… Jamil tolong saya ada di sini,” katanya.

Seorang lagi saksi Mohd. Jamil Subeh (22), berkata dia dan beberapa tetangga yang lain berhasil menyelamatkan seorang korban yg dikenali sebagai Samsul dengan membobol dinding rumah.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat (PMK) Malaysia Kedah, Penolong Kanan Pesuruhjaya Bomba Abdul Razak Muda berkata, pihaknya menerima panggilan berhubung kejadian pada pukul 4.11 pagi.

“Kebakaran melibatkan empat rumah yg mana satu mayat hangus ditemukan di hadapan pintu rumah dan di dalam bilik depan tiga orang dan di bilik belakang manakala seorang korban terbakar 70 persen,” katanya.

Editor: AA Ariwibowo

COPYRIGHT © ANTARA 2017

Sumber: http://www.antaranews.com

Post Author: admin